neděle 16. února 2014

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Jablka a skořice, dvě ingredience, které patří neodmyslitelně k sobě a jsou základem pro spoustu skvělých moučníků. Tenhle koláč je díky ořechové drobence na povrchu krásně křupavý a uvnitř vláčný a šťavnatý. Dopřejte si kousek teplého jablečného koláče třeba po nedělní procházce. 


Na náplň si připravte:
2 - 3 jablka
1 - 2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce mletých ořechů
1 lžička skořice
4 lžíce jablečného moštu
šťáva z malého citronu
hrst rozinek 
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a moštem, přidejte rozinky.

Troubu si předehřejte na 170 stupňů.

Drobenku si připravte klasickým způsobem. Já obvykle nasypu všechny ingredience do mixeru, pár krát nechám protočit a drobenka je hotová. 
Potřebovat na ni budete:
120 g třtinového cukru
70 g celozrnné mouky špaldové nebo pšeničné
80 g mletých vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
špetka soli
80 g másla


Na závěr si připravte těsto:
90 g hladké mouky
60 g másla
60 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
50 g třtinového cukru
1 vejce
1/3 lžičky prášku do pečiva
1/3 lžičky jedlé sody
špetka soli
vanilkový extrakt, citronový olej (kůra)

Rozpuštěné máslo smíchejte se zakysanou smetanou, vejcem a lžičkou vanilkového extraktu. Přidejte směs suchých ingrediencí a pár kapek citronového oleje, dobře promíchejte. Těsto rozetřete do koláčové formy o průměru 20 cm, rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň a posypte drobenou. Pečte ve vyhřáté troubě 40 - 50 minut.


Tento koláč jsem našla u Markéty na Kitchenette, ale protože si moje dcera přála koláč s jablky a ořechy, trochu jsem si recept upravila a přizpůsobila pro menší koláčovou formu. 

inspirace z webu http://kitchenette.cz/

3 komentáře:

  1. Koláč je skvělý. Jen dam příště do drobenky méně cukru. Ovšem věřím,že manželovi bude chutnat ten sladsi��

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Míšo,
    dá se do náplně použít něco jiného než jablečný mošt? Bohužel ho nemám...děkuji Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, zdravím Vás, mošt můžete nahradit třeba jablečným džusem, případně pokud máte hodně šťavnatá jablka, můžete i vynechat :) Míša

      Vymazat