sobota 15. února 2014

Citronový koláč

Citronové dezerty mě nikdy dřív nelákaly, nepamatuji se, že bych si kdy v cukrárně vybrala citronový dort nebo v horším případě citronovou zmrzlinu. Změna nastala v okamžiku, kdy jsem upekla citronové makronky s mascarpone a citronovým krémem, tzv. lemon curd. Okamžitě jsem se do této dobrůtky zamilovala a začala hledat jiné citronové dezerty.


Na řadu tak přišel dlouhou očekávaný citronový koláč. Receptů jsme našla hodně a v podstatě se dělily na dvě základní skupiny. U jedné byly základem bílky, druhá varianta pak obsahovala slazené kondenzované mléko. Zvítězila varianta s bílky, nejen proto, že jsem jich v ledničce zrovna pár měla. Vybrala jsem recept od Hanky Michopulu, který vyšel před lety v časopise Gurmet a musím říct, že to byla dobrá volba. Křehké máslové těsto a chuťově dokonalá a vláčná smetanovo-citronová náplň. 

Takže pokud se Vám právě teď krčí doma v lednici několik bílků a nevíte co s nimi, pusťte se do koláče. 
Na korpus budete potřebovat:
150 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
2 žloutky
sůl

V mixéru nechte promísit mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud se nevytvoří žmolky. Pak přidejte cukr a po něm žloutky. Je-li směs stále sypká, přidejte 1 - 2 lžíce studené vody, až se vše krásně spojí. Těsto zabalte do folie a nechte v lednici asi hodinu odležet.
Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na placku, můžete i mezi dvěma foliemi, aby se Vám těsto nelepilo. Přeneste do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23-25 cm a dotvarujte prsty okraje. Takto připravené těsto dejte znovu na 30 minut chladit. Pak ho přikryjte pečicím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Já si vypomáhám kovovými trubičkami na kremrole, ale stejně dobře myslím poslouží i jiné formičky na vánoční cukroví. Dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů, potom odstraňte papír s luštěninami, snižte teplotu na 170 stupňů a korpus dopečte, asi 8 - 10 minut.


Mezitím si připravte náplň:
1 velké vejce
4 bílky
120 g krystalového cukru
3 citrony, citronový olej
150 ml smetany ke šlehání

Vejce, bílky a cukr našlehejte metlou najemno. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu, citronový olej nebo kůru z jednoho citronu a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát. 
Nejdříve vlijte 3/4 citronové náplně na korpus a nechte ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce dolijte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně, asi 25 - 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Výborně chutná i další dny. 

inspirace z časopisu Gurmet

2 komentáře: