Odpůrce celeru určitě odradí už samotný název, pokud vám ale celer nevadí, tento koláč stojí za vyzkoušení. Je krásně vláčný a díky sýru smetanově krémový. Není nijak složitý na přípravu a většinu ingrediencí máte obvykle doma. Navíc není třeba držet se přesně základního receptu, můžete kombinovat různé druhy sýra, ale i mouky.
Na těsto budete potřebovat:
100 g polohrubé mouky
100 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i bílou hladkou)
100 g mletých madlí nebo ořechů
150 g rostlinného tuku (použila jsem Heru)
špetka soli
voda
2-3 lžíce oleje
Z výše uvedených ingrediencí připravte těsto a dejte alespoň na 30 minut hladit do lednice.
Klidně můžete koláč udělat jen z polohrubé mouky (tak bylo uvedeno v receptu Lenky Požárové, kterým jsem se inspirovala), ale přidáním celozrnné mouky bude koláč trochu zdravější a díky mandlím křehčí a bohatší o zdravé tuky.
Klidně můžete koláč udělat jen z polohrubé mouky (tak bylo uvedeno v receptu Lenky Požárové, kterým jsem se inspirovala), ale přidáním celozrnné mouky bude koláč trochu zdravější a díky mandlím křehčí a bohatší o zdravé tuky.
350 g celeru
200 g sýra čedar, gouda, ementál ...
180 g smetany
sůl, pepř
Celer i sýr nahrubo nastrouhejte, společně promíchejte, podle chuti osolte a lehce opepřete. Připravte si koláčovou formu cca 26 cm, zapněte troubu na 180 stupňů.
Těsto vyválejte a přeneste do formy, vytvarujte okraje. Na těsto rozložte směs celeru a sýra a zalijte rovnoměrně smetanou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 - 40 minut.
Koláč nechte chvilku vychladnout a servírujte ještě teplý, samotný nebo se zeleninovým salátem. Chutná skvěle i ohřátý druhý den jako svačina či rychlý oběd do práce.
Žádné komentáře:
Okomentovat