pondělí 20. ledna 2014

Ovocný narozeninový dort

Vím, že leden není zrovna ideální doba na dort s čerstvým ovocem. Když si ale dcera vaší kamarádky poručí ke svým desátým narozeninám dort s jahodami, nemáte prostě na výběr. Jahody se sice dají koupit po celý rok, ale v zimě nemají tu správnou "jahodovou" chuť. Přidala jsem tedy do košíku ještě maliny a borůvky, a musím říct, že mě svou chutí mile překvapily. Dovnitř dortu jsem ale použila jahody kompotované. 


Na ovocné dorty používám nejraději piškotový korpus s tukem, je krásně nadýchaný, vláčný a perfektně se hodí k lehkým smetanovým krémům. Pokud máte čas, doporučuji upéct den předem, zabalit do folie a nechat do druhého dne v chladu. Korpus peču v dortové formě s nepřilnavým povrchem a odnímatelným dnem, které si před pečením vyložím pečícím papírem. Boky formy nechávám bez vymazání.



Na korpus si připravte:
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky
vanilkový cukr
citronová kůra/citronový olej
50 g oleje

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec olej. 
Těsto naplňte do dortové formy o průměru 23 cm a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 20-25 minut, až je korpus upečený. Zjistíte starou osvědčenou metodou pomocí špejle.
Korpus nechte 10 minut vychladnout, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 


Po vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojte. Já používám pilku na korpusy, ale vystačíte i s dlouhým zubatým nožem nebo nití. Připravte si ovoce, které budete chtít použít dovnitř dortu. Já zvolila kompotované jahody, ale vynikající jsou i banány nebo kompotované broskve.

Na smetanový krém budete potřebovat:
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
250 g smetany ke šlehání 33%
3 lžíce moučkového cukru
vanilkový extrakt
citronový olej (kůra)
želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker

Mascarpone, zakysanou smetanu a cukr společně vyšlehejte. Přidejte vanilku a citronovou kůru. Zvlášť vyšlehejte smetanu a lehce vmíchejte do směsi. Nakonec si připravte želatinový ztužovač podle návodu, můžete přidat pár kapek citronu. Želatinový ztužovač lehce vmíchejte do smetanové směsi a v případě potřeby můžete přisladit. 

Dort je dobré sestavit v dortové formě, případně v dortovém ráfku. Na dno formy dejte první dortový plát, lehce pokapejte šťávou z kompotu, poklaďte ovocem a zalijte částí krémů. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Položte třetí dortový plát a pomažte zbytkem krému. Musíte pracovat rychle, želatinový ztužovač rychle tuhne. Dejte chladit minimálně na 2-3 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.
Po ztuhnutí objeďte boky formy ostrým slabým nožem a formu (ráfek) pomalu odstraňte. Vyšlehejte 200 ml smetany se lžící moučkového cukru a potřete boky i vršek dort. Doporučuji použít smetanu se 40% tuku nebo Ramu Cremefine ke šlehání.


Dort nazdobte čerstvým či kompotovaným ovocem dle chuti a fantazie. Aby se hezky lesklo a vydrželo déle použijte čiré dortové želé. Připravte podle návodu a lehce naneste lžičkou nebo pomocí štětce. Dort je lepší nechat rozležet několik hodin, nejlépe do druhé dne, aby se všechny vrstvy krásně propojily.

inspirace z webu http://www.zorka.estranky.cz/ a knihy Velká domácí cukrářka

Krásné narozeniny !

122 komentářů:

  1. Dobrý večer, paní Milo. Chtěla bych zkusit upéct Váš dort, jen mě zarazilo množství oleje v korpusu. Kolik je 50g oleje? Je to stejné jako 50 ml? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, váha a objem se u oleje trochu liší, 50 g oleje odpovídá asi 60 ml oleje. Já jsem zvyklá při pečení používat více váhu :)) je to přesnější a hlavně olej můžete nalít přímo do mísy s těstem, nemusíte špinit odměrku :)) místo oleje můžete klidně použít i rozpuštené zchladlé máslo, pak se držte hodnoty v gramech.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    jestli tomu dobře rozumím tak je třeba dvě smetany ke šlehaní,jedna do krému a druhou se potírá vrch dortu? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to přesně tak, 250 ml smetany přijde do krému a dalšich 200 ml je potřeba na potření celého dortu :))

      Vymazat
  3. Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat,jestli se dá mascarpone v krémů něčím nahradit? Nemáme ho doma moc rádi přijde nám dost těžké, ale zase mě nenapadá nic, co by mělo podobné vlastnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mascarpone můžete klidně nahradit měkkým tvarohem, mám vyzkoušeno :) nicméně i když použijete mascarpone, krém je ve spojení se zakysanou smetanou a šlehačkou lehký a nadýchaný, nemusíte mít strach, že by byl těžký.

      Vymazat
  4. Dobrý den, moc bych chtěla upéct Váš dort, jen mě zaráží, že v korpusu není prášek do pečiva. Je tomu opravdu tak? Nechci, aby se mi nepovedl:-(. Děkuji za odpověď:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Žaneto, prášek do pečiva tam opravdu není :)) nebojte. Jedná se o piškotové těsto, které vyběhne díky našlehaným bílkům. Držím palce, ať se povede. Hezký den :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, právě mám dort v troubě a doufám, že se povede.
    Jen teď přemýšlím jestli do smetany na potření dortu příjde ztužovač nebo ne, když ho tam nedám... nerozteče se ta šlehačka? Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, držím palce, ať se povede :) do šlehačky na obmazání můžete klidně dát ztužovač do šlehačky, ale není to nutné, zvlášť jestli použijete tu 40%. Nebo můžete přidat 50 g mascarpone, šlehačka pak bude pevnější. Hezký večer.

      Vymazat
  6. dobry vecer, korpus treba na dve casti prekrojit alebo na tri? v jednej casti mate napisane ze na dve a v dalsej ze na tri, tak nie som si ista. dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nino, dobrý večer, dort je prokrojeny dvakrát, četla jsem znovu cely příspěvek, ale psané to mám pouze jednou :) nicméně dvojím prokrojenim vzniknou tři platy :) to Vas možná zmatlo. Hezky večer. Mila

      Vymazat
  7. Ahoj, dort vypadá výborně :) chtěla jsem se zeptat, jak jsi udělala tu desítku na sušence? Není to marcipán? :) A ještě jsem se chtěla zeptat, kolik je zapotřebí ovoce (dejme tomu kompotovaných jahod) dovnitř dortu? Děkuji za odpověď, Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačko, děkuji :) trefila si to přesně, desítka je vykrojená z marcipánu a nalepená na sušence :) S tím ovocem je to různé, záleží, jak hodně ho tam chceš. Plechovky jahod bych klidně dala 1,5 - 2 celé. Po slití šťávy tam jahod moc není :)

      Vymazat
  8. Drahá Milo, děkuji Vám za tento recept, díky němuž jsem byla na přítelově oslavě za hvězdu. :) Dlouho se mi nedařilo upéct perfektní piškot, jednou byl moc sladký, pak nízký, jindy se srazil nebo vůbec nedopekl. Tento je naprosto Dokonalý!
    Zvažuji vynechání ztužovače, aby krém nebyl tak pevný, ale mám strach, že se dort při krájení rozpadne. Co myslíte Vy?
    Posílám fotky a ještě jednou děkuji, určitě se k Vám budu vracet. :)

    S přáním krásného dne
    Eva

    https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/19501_10200669278609679_4195962831765577439_n.jpg?oh=815b6c767d23f34077d7bd64e929c936&oe=55C2BE66
    https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xft1/v/t1.0-9/1509805_10200669278569678_7074869450399721710_n.jpg?oh=20904c2d55dff77e5a61a4f9fa351649&oe=560ADDBA&__gda__=1442742491_ec82d1dc1e452b5ac83ef6d30a65735a

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, hezký den, moc děkuji za Váš komentář a jsem ráda, že jste měla s dortem takový úspěch. Recept je opravdu skvělý, v podstatě jiný nepeču :) dnes už ztužovač také nepoužívám, lépe se mi pracuje s klasickou želatinou. Vynechat v tomto případě bych ale určitě nedoporučovala, krém by byl moc tekutý :) pokud ale necháte tvaroh i zakysanou smetanu pár hodin "vykapat" a smícháte s ušlehanou smetanou, tak bude držet i bez ztužovače :) postup na krém najdete třeba u receptu na Cupcakes ala Míša řezy nebo u Dýňových cupcakes, tam jen vynechte skořici. Přeju hodně úspěchů při pěčení a budu se těšit na Vaši další návštěvu na blogu :) Mila

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    dnes jsem se pustila do pečení dortu dle vašeho receptu a vůbec se mi nepovedl. Po vyndání z trouby mi spadl(srazil se). Kde se stala chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, tak to mě mrzí, tento korpus peču pravidelně a tohle se mi nikdy nestalo. Podle toho co píšete to vypadá, že byly bílky vyšlehané příliš rychle a proto korpus pak rychle spadl dolů. Nebo mě ještě napadá, zda jste nenechala korpus po upečení ve formě chladnout?

      Vymazat
  10. Tak o vikendu jsem delala tento dort pro manzela k narozeninam a byl opravdu skvely! Strasne lehoucky a ne zas tolik sladky. Urcite budu pouzivat tenhle korpus i v budoucnu na peceni jinych dortu ;-)
    Diky moc za vyborny recept! Lucka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda :)) tenhle korpus je také můj oblíbený, používám ho na většinu svých dortů :)

      Vymazat
  11. Dobry den, chcela by som sa opytat ci ten stuzovac mam najprv zarobit podla navodu na obale ( teda so 100 ml vody) a tak to zarobeny dat do kremu alebo ho bez zarobenia dat rovno do kremu? Dakujem za odpoved, mate suprovy blog :) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Martino, ano, přesně jak píšete :) ztužovač připravit podle návodu se 100 ml vody a teprve pak smíchat s krémem. Doporučuji nejdřív přidat malé množství krému do připraveného ztužovače, promíchat a pak přidat ke zbytku krému. A pracovat rychle :) díky a přeji hodně úspěchu :) Míša

      Vymazat
  12. Dobry den, torta sa podarila uzasne, cela moja rodina bola nadsena a ja tiez :) Ja som dala do plnky cerstve ovocie, pricom cast som najprv jemne popucila, takze plnka mala aj taku jemne cervenu farbu. Vas blog som objavila len nedavno, toto bol moj prvy recept z neho, co som vyskusala, rozhodne nie vsak urcite posledny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, hezký den, jsem moc ráda, že se Vám dort povedl a všem moc chutnal :) bude mi potěšením, když vyzkoušíte i nějaký další recept. Pěknou neděli. Mila

      Vymazat
    2. Uzasny dort :-) Pekla jsem ted o vikendu, sice se na oslave ani nerozkrojil, protoze tam byl jeste jeden a k tomu hromada dalsiho jidla, ale nevadi, kazdemu jsem nabalila domu. Hned rano jsem pak ochutnala a jsem nadsena.. Rozrizla jsem ho jen jednou, mela jsem trosku vetsi formu, potrela marmeladou, napln jsem rozdelila na pul a jednu polovinu smichala s rozmixovanymi jahodami z konzervy. Tuto napln jsem pak dala dovnitr a zvenku rozetrela tu svetlou. Ten kontrast byl pekny i na oko a bylo to mnam. Nepekla jsem naposledy, diky za recept :-) Petra

      Vymazat
    3. Petro, děkuji :) jsem moc ráda, že se dort povedl a hlavně, že vám chutnal :) rozmixované jahody je dobrý nápad, určitě to muselo chutnat skvěle :) pěkný den Míša

      Vymazat
  13. Dobrý den, tak jsem upekla dle receptu k 1. narozeninám a povedl se, všichni se olizovali. Mockrát děkuji za tento skvělý recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Martino, také děkuji :) jsem moc ráda, že měl dort úspěch :) Mila

      Vymazat
  14. Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik času asi zabere příprava tohoto dortu. Moc ráda bych ho upekla sestře k narozeninám, předem děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, pokud bych počítala jen samotnou přípravu, dá se to zvládnout za hodinu až za hodinu a půl, ale je nutné počítat s dobou pečení korpusu, chladnutí, příprava krému, tuhnutí a pak výsledné zdobení. Dort je časově náročnější, je lepší si přípravu rozdělit do dvou dnů, ale dá se to zvládnout i v rámci jednoho dne s časovými odstupy :)

      Vymazat
  15. Dobry den,chystam se tento dort pect synovi k 2.narozeninam a mela bych otazecku ohledne kremu.Cetla jsem ze ted pouzivate zelatinu.Mam doma platkovou zelatinu.Muzete mi poradit kolik platku mam pouzit a jak to spracovat?Nemam stim moc zkusenosti a bojim se abych to nemela moc husty nebo naopak.
    predem dekuji,Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, dobrý večer, ano, dnes už raději používám želatinu, ale práškovou. Ta se dávkuje trochu jinak než plátková a i postup je malinko odlišný, zkušenosti s plátkovou nemám. Pokud byste chtěla použít práškovou želatinu, tak dejte vědět, napíšu Vám potřebné množství k tomuto receptu a postup :) Mila

      Vymazat
    2. Dekuji za vasi odpoved.Ano,prosim o info ohledne praskove zelatiny.Myslitr dortovou zelatinu v prasku?
      Predem dekuji:-)
      Jana

      Vymazat
    3. Jano, na výše uvedené množství krému budete potřebovat cca 7 g práškové želatiny. Pozor, nejedná se o dortové želé, ale o klasickou želatinu na sladké i slané pokrmy :) Želatinu dejte do misky a zalijte malým množstvím studené vody, nechte asi 10 minut nabobtnat.
      Mascarpone, zakysanou smetanu a cukr společně vyšlehejte. Přidejte vanilku a citronovou kůru. Zvlášť vyšlehejte smetanu a lehce vmíchejte do směsi. Nabobtnalou želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, jen pár sekund, nesmí se vařit, ale jen rozpustit. K želatině přidejte asi 2-3 lžíce krému a zamíchejte, nesmí se udělat žmolky. Pak vmíchejte zpátky do zbytku krému a dobře promíchejte. Naplňte dort a dejte min. na 3 hodiny vychladit. Dále pak podle postupu nahoře :)

      Vymazat
  16. Dobrý den, děkuji za vaše skvělé stránky a prosím o radu, dal by se krém k tomuto dortu ochutit jahodovou ochucovací pastou? Nevím do jakých krémů se hodí. Potřebuji si základ dortu (včetně pomazání:))udělat den dopředu, tak aby se mi neroztekl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jahodovou ochucovací pastu můžete myslím bez obav přidat :) obvykle se jí dává jen malé množství, takže na krém to nebude mít vliv. Ochucovací pasty se hodí asi do všech typů krémů, dávají se i do zmrzlin a šlehačky :) ať se dort povede a děkuji za Vaše návštevy na blogu :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji!
      Měla jsem něco jako ochucovací pastu s pistáciemi(vypadalo to jako kal z rybníku)a zkusila jsem to dát do pusinek,byly moc dobré, ale byly z toho placičky, proto jsem měla starost, aby to nějak chemicky nenarušilo stabilitu krému:)

      Vymazat
  17. Zdravím, chci se zeptat, ty sušenky co jsou dokola, jste dávala až poslední den? Nebo hned po sestavení dortu? Mám obavu, že v ledničce navlhnou. Díky Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, zdravím, máte pravdu, sušenky natáhnou krém a zvlhnou, takže dávat co možná nejpozději :) nicméně když je hned ovážete stuhou, tak do druhého dne vydrží. Míša

      Vymazat
  18. jedním slovem: BOŽSKÝ!! Děkuji za výborný recept. Dělala jsem přesně podle vašeho návodu a všem nám moc chutnal. Děkuji Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji za důvěru :) jsem moc ráda, že se povedl :) Míša

      Vymazat
  19. Právě jsem dodělala korpus, povedl se skvěle. Už se těším, jak budu plnit a zdobit. Máte vynikající recepty a hned budu zkoušet další.
    Jenom prohlížení Vaší stránky je zážitek sám o sobě. Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasto, děkuji, moc mě těší, že se korpus povedl, věřím, že i dokončení dortu dopadně dobře :) dejte vědět. Míša

      Vymazat
  20. Dokončení dopadlo dobře, sklidila jsem úspěch, ale teď jsem viděla Vaše dortíčky pro soutěž v Lidlu a přestávám cokoliv dělat. Vám se nikdo nemůže vyrovnat!Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasto, tak to jsem moc ráda, že se dort povedl :) kdybyste viděla moje výtvory před pár lety :) do soutěže by určitě nebyly, chce to jen trénink a chuť do pečení :) Míša

      Vymazat
  21. Dobrý den, chystám se dělat tento dort, bude to můj úplně první dort, mohu použít i zmražené ovoce? Dovnitř bych dala ty kompotované jahody, ale na ozdobení nahoru? Mám zmraženou lesní směs?
    Děkuji za odpověď
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, hezký večer, mražené ovoce není na zdobení příliš vhodné, pouští docela dost vody :( lesní směs je sice trochu lepší, než třeba jahody, ale i tak to asi nebude vypadat moc hezky. Podívejte se na příspěvek Malinový dortík, tak jsem použila mražené maliny. Každopádně pokud mražené použijete, tak nerozmrazujte a hned zalijte dostatečně dortovým želé :) držím palce, ať se Vám dort povede. Míša

      Vymazat
  22. Dobrý den, mám v plánu na sobotu připravit tento dort, je opravdu potřeba dávat ztužovat do krému, celkem se toho bojím, aby to nebylo tuhé. děkuji. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím Vás, krém by Vám bez ztužovače vytekl z dortu, opravdu je nutný :) je potřeba ho připravovat v dortovém ráfku, protože krém je docela tekutý, než ztuhne. Ale nemusíte mít strach, pokud dodržíte poměr ztužovače a krému, tak tuhý určitě neni. Nicméně pokud byste chtěla krém bez ztužovače, tak mohu vřele doporučit mascarpone našlehané se smetanou, ten drží dobře sám o sobě. Recept najdete v příspěvku Bezlepkový dort. Mila

      Vymazat
    2. děkuji moc, zkusím tedy tu druhou variantu krému, ještě jsem se chtěla zeptat, nevím zda chutově je lepší dát dovnitř do dortu banán a nebo jahody z konzervy..čerstvé jahody s borůvkami budu mít nahoře. děkuji

      Vymazat
    3. Petro, nemáte zač :) já osobně jsem spíš pro banán, akorát nevypadá moc dobře, protože zhnědne. Z kompotovaného ovoce používám nejraději broskve nebo višně, moc dobré je i to malinové pyré .... ale hodně záleží, co máte rádi. Mila

      Vymazat
  23. dobrý den do vašeho dortu jsem použil jako ovoce kiwi je to problém ? Na návodu ztužovače je napsáno že není toto ovoce vhodné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, ano, ovoce jako kiwi, ananas nebo třeba papája obsahují enzymy, které brání želírování, nejsou proto vhodné :( záleží, jak hodně tam tohoto ovoce je. Zkušenost s tím nemám, takže nevím, co to s krémem udělá.

      Vymazat
  24. Dobrý den,
    včera jsem dortík upekla a byl výborný! Díky za recept☺H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že se dort povedl :)

      Vymazat
  25. Dobrý večer, dort vypadá nádherně. Chtěla jsem se zeptat, kolik patří do dortu stužovače. U jednoho komentáře vidím 7g s trochou vody ale u jiného to vypadá na 1 celý sáček tj.50g na 100ml vody. Jak to tedy prosím je?? Děkuji za opdověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud se budete držet receptu, do krému patří 1 sáček želatinového ztužovače od Dr. Oetkera, který váží 50 g a smíchá se podle návodu se 100 ml vody. V komentáři je pak u popsána varianta s klasikou práškovou želatinou, kterou můžete ztužovač nahradit. Pak je nutné držet se postupu i množství v komentáři :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. Dort se povedl a byl výborný. Určitě od Vás zkusím další :)

      Vymazat
    3. Tak to jsem moc ráda, děkuji za zprávu :) Mila

      Vymazat
  26. Dobrý den, o víkendu jsem pekla podle Vašeho receptu dort k babiččině "60"(zatímco manžel dostal za úkol hlídat naše dvě děti :-D)a všem moc chutnal. V popisu zmiňujete Ramu Cremefine ke šlehání, kdysi byla běžně k sehnání, teď už jsem ji dlouho neviděla, nemáte vyzkoušeno něco podobného nebo nevíte, kde se dá koupit? Měla jsem s ní super zkušenost při pečení dortu pro syna, šlehačka krásně držela a netekla, i když byl dort na stole dlouho. Děkuji za radu a za skvělé recepty, už se těším, až vyzkouším nějakou další dobrotu. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dobrý den, moc mě těší, že se dort povedl a chutnal :) upřímně mohu říct, že Ramu Cremfine už jsem dlouho nekupovala, je tedy možné, že její prodej je omezený. Každopádně teď raději používám smetanu 40% od Kunína (červený kelímek), tu prodává běžně např. Tesco nebo Billa a chuťově je mi příjemnější. Určitě vyzkoušejte, krásně drží tvar a neteče :) Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
    2. Bezva, zkusím, děkuji :-)

      Vymazat
  27. Dobrý den,chtěla bych dort udělat do větší 30cm formy. Mám použít dvojnásobně množství všeho? Děkuji za odpověď Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, hezký den, dvojnásobné množství by vyšlo na dort cca 32-33 cm v průměru. Pokud chcete dělat 30 cm, suroviny bych vynásobila násobkem 1,7 ... tzn. korpus z 10 vajec, 300 g cukru ... atd. :) Míša

      Vymazat
  28. Dobrý den, zkusila jsem tento dortík upéct švagrové. Jelikož je teď těhotná, tak jsem ho udělala lehčí s tvarohem místo mascarpone, jak jste radila v komentáři a každý se oblizoval až za ušima. Moc děkuji za recept, už je přepsaný v kuchařce a určitě jsem ho nedělala naposledy :)

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den, také jsem dort zkusila. Dělala jsem ho pro svou kamarádku,dospělou ženu,ale s předpokladem ze ho budou jíst i deti. Postupovala jsem dle návodu s malými upravami. Korpus jsem pekla večer a po vychadnuti jsem jej rozrizla na 3 dily a dala do igelitového sáčku do lednice. Následující den večer jsem udělala krém. Mascarpone jsem dala o 50g vice,tedy celou krabičku. Ale jinak vše dle návodu. Spodní plat jsem jemně pokapala malinovym likerem, natrela kremem a na něj pár jahod a boruvek, přiklonila jsem druhým platem a ten potrela malinovym dzemem se lžičkou malinoveho likéru, potrela jsem kremem a priklopila posledním dílem korpusu. Zbytkem kremu jsem potrela celý dort,priklopila velkým hrncem a na noc šel do lednice. Následující den jsme jej vezli 2hod v autě a venku bylo asi 25°C. Dort skvěle přežil. Naslehanou šlehačkou jsme jen celý potreli, pokladli jahodami a boruvkami a pak nasledovali jen obdivy a mlaskani. Dort si pochvalovali opravdu všichni a jedli i ti,co dorty běžně nejedi. 20 lidí se shodlo, ze je boží a už mám tři objednávky na tento dort v následujícím měsíci, a to jsem dělala dort poprvé v životě. Takže nevím,jestli mám děkovat. 😉😃 Dort byl vážně vynikající a děkuji za precizní popsani postupu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za vyčerpávající komentář :) jsem moc ráda, že měl dort takový úspěch i jak hezky jste si ho přizpůsobila. Myslím, že Vás zájem o další dorty určitě potěšil a je jen na Vás, zda budete péct další :)) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  30. Dobrý den, dlouho jsem váhala, jaký dort upéct dceři k 10. narozeninám. Nakonec jsem se rozhodla pro tento Váš. Jednak kvůli kladným reakcím a jednak kvůli pěkně zpracovanému návodu. A navíc teď v červnu je nejlepší odlehčený dortík s ovocem než nějaký těžký s máslovým krémem. Vše dopadlo na výbornou. Vznikl z něj nahý dvoupatrový dort (vše krásně drželo)s jahodami a borůvkami a marcipánovými růžičkami nahoře a v mezipatře :-) Děkuji a určitě se na Vaše stránky budu ráda vracet. Krista

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristo, hezký den, tak to mě moc těší, že se dort povedl, zvlášť když jste vybírala mezi více recepty :) souhlasím s Vámi, na léto jsou lehké ovocné dorty ideální :) a nahý dort musel vypadat moc pěkně. Budu moc ráda, pokud Vás zaujme i něco dalšího z mého sladkého blogu. Pěkný den. Míša

      Vymazat
  31. Máte spoustu krásně zpracovaných receptů. Člověk je hltá alespoň přes tu obrazovku :-) A máte nevšední finální zdobení. Všude se to hemží jen potaženými dorty a ty už začínají pomalu nudit. Vy si jdete svou vlastní cestou a určitě je správná. Opravdu obdivuji Vaše díla a pokud jsou všechna tak dobrá jako tady tento dort, tak už nebudu péct nic jiného :-) :-) :-) Děkuji a hezký den. Krista

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristo, ještě jednou děkuji :) Vaše slova mě moc potěšila. Potahované dorty jsem dříve také dělávala, ale na chuť jsem jim nikdy nepřišla. Jsem ráda, že pomalu ustupují a šanci mají zase klasické zákusky a dorty :)

      Vymazat
  32. Dobrý den, o víkendu budu péct dort k narozeninám a protože je jahodová a malinová sezóna, rozhodla jsem se vyzkoušet Váš recept. Mám jenom dotaz- mohu případně zalít vrchní ovoce želatinou? Nerozpustí se mi krém pod ním??? Nikdy jsem želatinu na "šlehačkový" krém nedávala, nemám tedy zkušenosti. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s čerstvým ovocem je dort ideální :) určitě zkuste. Doporučuji na ovoce použít dortové želé, tak jak píšu v receptu. Želatina jako taková není moc vhodná :) Pokud chcete ovoce zalít celé, je potřeba nechat kolem dortu ráfek (formu), jinak Vám želé steče po dortu dolů. Boky dortu bych pak obmazala šlehačkou až po nalití a ztuhnutí želé. Vždy je nutné řídit se pokyny výrobce na obalu :) Já kupuji obvykle dortové želé od firmy Oetker, které se chvilku povaří, nechá trochu zchladnout a pak opatrně nanáší na dort nebo ovoce.

      Vymazat
  33. Dobrý den, Váš web jsem objevila před pár dny, musím říct, že umíte opravdu čarovat! Tento dort chci upéct o víkendu tchýni k narozeninám, snad se mi povede:-) Za 14 dní bude mít můj syn 1. narozeniny, chtěla bych mu upéct podobný typ dortu (lehká náplň jako u tady toho dortu), dá se potom tento dort potáhnout marcipánem? Děkuji za odpověď. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidko, hezký den, děkuji :) upřímně, přijde mi trochu škoda, potahovat právě takové lehké krémy marcipánem, ale na druhou stranu vím, že dětem se to líbí. Pod potahovku jsem tento krém nikdy nedávala, ale je tam ztužovač, takže pokud pomažete dort zvenku něčím máslovým, mělo by to být v pohodě :) Míša

      Vymazat
  34. Dobrý den, velmi me zaujal Vas dort a chtela bych ho zkusit upect. Bude to muj prvni dort. Mohla bych se prosim zeptat jestli se vysypava nebo vynazava forma predtim nez tam naleji testo? A pokud mam vetsi formu a nasobila jsem vse 1,7 jak jste radila, mam dat do kremu dva ztuzovace? Moc dekuji za odpoved. Preji pekny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, dobrý večer, děkuji za důvěru, dort určitě zkuste :) jen bych možná doporučila u "prvního" dortu raději běžnou velikost, ne nic moc velkého :) dno formy vyložte pečícím papírem, boky formy nech jen tak, bez vymazání a vysypání. Na každém ztužovači je uvedeno, na jakou hmotnost krému se má použít, takže podle celkové váhy krému připravte odpovídající množství ztužovače. Dvě celá balení budou podle mě zbytečně moc :) Míša

      Vymazat
  35. Dobrý den, velmi me zaujal Vas recept na dort ... je prekrasny ... chtela bych se ho pokusit upect a bude to muh prvni dort. Mohla bych se prosim zeptat jestli mam formu vysypat nebo vymazat? A pokud mam vetsi formu mam pouzit do kremu dva ztuzovace? Dekuji moc za odpoved. Hezky zbytek vecera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, jak už jsem psala výše, dno formy pouze vyložit pečícím papírem, boky nechat jen tak :) Ztužovač se používá podle váhy krému, takže doporučuji celkový krém zvážit a podle návodu na obale přidat odpovídající množství ztužovače, pokud se ho dá příliš, není to dobré :) hezký večer. Míša

      Vymazat
  36. Dobrý den, dort jsem pekla mamince k jejím narozeninám. Dost jsem se toho bála, protože to byl teprve můj druhý dort, který jsem kdy pekla. Ovšem výsledek byl nad moje očekávání. Dort byl opravdu výborný, jen se po něm zaprášilo. Moc děkuji za recept! Určitě se k němu ještě vrátím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za důvěru v recept :) moc mě těší, že se Vám povedl a hned s takovým úspěchem. Zkuse i další recepty. Míša

      Vymazat
  37. Dobrý den, dort vypadá nádherně... chtěla bych ho udělat manželovi k narozeninám, ale má slabou cukrovku, tak přemýšlím, zda lze do krému na potření dortu místo moučkového cukru použít Fructopur, který jinak občas používám... Děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) myslím, že můžete Fructopur použít, jen množství si upravte podle sebe, bude tam zřejmě větší sladivost :)

      Vymazat
    2. Děkuji moc za radu, nemám s tím ještě moc zkušenosti, jelikož s cukrovkou se potýkáme teprve pár měsíců. Takže zkušeností je opravdu pomálu. No, dort už se chladí v lednici a už jen právě zbývá jej potřít a dozdobit ovocem a želé. Už se na něj moc těším, doufám, že se mi povedl... a manžel také ocení.. jak dopadl zatím nevím. :-)

      Vymazat
    3. Není vůbec zač :) doufám, že se dort povede :) dejte vědět.

      Vymazat
  38. Takže dort se povedl, huráááá... manžel byl nadšen, co nadšen, řekl, že je skvostný. Velmi nám všem chutnal. Jen jsem ještě ovoce na povrchu zalila želatinou s jahodovou příchutí... manžel totiž miluje želatinu. Určitě budu tento dort připravovat při každé slavnostní příležitosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to moc ráda slyším, že se dort povedl v diabetickém provedení :) určitě to bude inspirace i pro další čtenáře. Děkuji. Míša

      Vymazat
  39. Dobrý den, mám tedy nejlépe začít ve čtvrtek, aby byl dort na sobotu? Psala jste, že je nejlepší nechat korpus s krémem ve formě přes noc a hotový dort taktéž ... takže dva dny? potřebuji ho na tuto sobotu, tak nevím jestli začít zítra??? Díky za odpověĎ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, já obvykle začínám už ve středu, kdy si upeču korpus :) ve čtvrtek naplním a v pátek dokončím. Přes den jsem v práci, čas mám jen večer a je dobré mít mezi jednotlivými kroky časové rozestupy. Klidně ale začněte až ve čtvrtek, korpus se dá naplnit po vychladnutí, pak ale určitě nechat několik hodin ztuhnout krém ...

      Vymazat
  40. Pěkný den Míšo, dort je vynikající, pekla jsem ho už třikrát. Mám však prosbu. Dcerka bude mít narozeniny a já bych jí chtěla udělat tento dort, ale dvoupatrový a potáhnutý potahovkou. Můžu poprosit o radu jak postupovat? Udrží mi korpus druhé patro? Může se na tento krém položit potahovka nebo je nutné udělat na povrch (pod potahovku) dortu máslový? Moc děkuji za rady Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Petro, tak to mě moc těší, že jste si dort tak oblíbila :) Pod potahovku jsem tento dort nikdy nedávala, ale pokud ho zvenku obmažete nějakým máslovým krémem, tak by to neměl být problém. Já obvykle všechny více patrové dorty vyztužuji, aby se nepropadly do sebe. Do prvního patra zapíchnu 3-4 brčka, musí mít stejnou výšku jako dortový korpus a pak jednoduše položím další patro. Druhé patro musí být na papírové nebo kartonové podložce. Nicméně pokud budete dělat jen dvoupatrový a nebude moc velký, tak by se to myslím dalo udělat i bez těchto výztuh. Jen je potřeba, aby oba korpusy byly dostatečně předem vychlazené a krémy dobře ztuhlé ... snad Vám to trochu pomůže, jinak klidně pište. Hezký den. Míša

      Vymazat
    2. Hezký den Míšo, moc děkuji za odpověď. Oblíbila a nejen ten dort :). A šlo by tedy potřít jen vyšlehaným máslem s cukrem? Myslím tedy je povrch a boky pod potahovku. Zbytek klasicky krém. Díky ještě jednou Petra

      Vymazat
    3. Zdravím Petro, ano, můžete jen vyšlehat máslo s moučkovým cukrem a pomazat celý povrch dortu (boky i vršek), doporučuji až několik hodin po promazání dortu, klidně i druhý den. Já na obmazání obvykle používám Sněhový máslový krém, je sice trochu pracnější, ale chuťově moc dobrý :) mějte se fajn a ať se dort podaří. Míša

      Vymazat
    4. Pěkný den Míšo, děkuji za rady :). Krém vypadá famózně. Ještě mám dotaz. Kdybych jedno patro dělala s tímto krémem, na jakou velikost formy vystačí tato dávka viz recept? Díky moc Petra

      Vymazat
    5. Míšo, já Vás znám a až teď mi to došlo.... krásný blog, opravdu se těším na každý další recept. Tak krásný víkend a ještě jednou děkuji. :)

      Vymazat
    6. Péťo, zdravím, podle zkratky BM mě hned napadlo jestli jste nebydlela na Kladně? :)
      Ten sněhový máslový krém bych doporučila jen na pomazání dortu z venku, dovnitř bych ho nedávala, přeci jen je hodně máslový :) na obmazání dortu cca 23 cm by měla stačit poloviční dávka :) pěkný víkend. Míša

      Vymazat
    7. Míšo, také zdravím :), ano ano myšlenka je správná. Je to už mnoho let a pokročila jsem do fáze maminka, kuchtička a nesmírně mě pohltilo pečení. Moc děkuji za informace, přeji ti krásný den a mnoho dalších krásných receptů. :) Peťa

      Vymazat
    8. Tak to jsem moc ráda, že jsme po letech zase v kontaktu :) a ještě u tak příjemné činnosti jako je pečení :) i když fáze maminky je stejně nejlepší. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
    9. To já také Míšo :). Máš naprostou pravdu :). Myslím, že budu psát o rady často. Na víkend mám v plánu panna cottu, tak uvidíme jak se povede. Hezký den Peťa

      Vymazat
  41. Dobry den, ctu tady vsechny oslavne komentare, takze dnes to taky zkusim. Dortik totiz vypada nadherne. Tak snad to zvladnu. :-)) Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, zdravím, ano, tento dort je překvapivě top recept :) věřím, ho zvládnete :)

      Vymazat
  42. Tak dortik se povedl na jednicku! Musim Vas pochvalit za skvele sepsany recept. Maloco se mi na prvni dobrou povede takto bezchybne! Diky a budu Vas sledovat. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, tak to moc ráda slyším :)) děkuji a bude mi potěšením, když v budoucnu zkusíte i něco dalšího. :)

      Vymazat
  43. Dobrý večer, děkuju za výborný recept na korpus, povedl se, i když jsem ho pekla na chalupě v nevyzpytatelných kamnech :)
    dělala jsem ho dceři k prvním narozeninám s náplní z lučiny, zakysané smetany, šlehačky a ovoce se ztužovačem, zvenku jsem zdobila mascarpone s rybízovou šťávou a byl vynikající, malá snědla celý kousek...
    ať se Vám pečení daří!
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýno, tak to jsem moc ráda, že se korpus povedl :) i za ztížených podmínek. Dcerka musela mít určitě radost a pro Vás zase bylo radostí, že ho s chutí snědla :)
      Mějte se krásně. Mía

      Vymazat
  44. Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolika mám vynásobit suroviny, když budu dělat dort do formy o průměru 27cm. Předem děkuji za odpověď, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, dort udělejte z 1,5 dávky, jen berte v úvahu, že bude pořádně velký :) pokud nemáte formu dostatečně vysokou, pečte korpus raději na dvakrát :)

      Vymazat
    2. Dobrý večer, děkuji za odpověď. Dort jsem nakonec ale raději udělala ve formě o průměru 24cm. Dort byl pro mamku k narozeninám, byla nadšená a všem moc chutnal. Přeji příjemné prožití vánočních svátků s pozdravem Jana 😊

      Vymazat
    3. Jano, děkuji, hezké svátky i Vám :)

      Vymazat
  45. Dobrý den, dort vypadá skvěle, plánuji ho udělat synovi k narozeninám. Chtěla bych se vás ještě zeptat, když začnu dort promazávat ve čtvrtek a v pátek dokončím, budu ho mít tedy na oslavu v sobotu, bude ještě vhodný k jídlu i v neděli pro případ, že bychom ho v sobotu nestihli sníst?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, naplánovala jste si to dobře :) dort bez problému vydrží i do neděle :)

      Vymazat
  46. Dobrý den,

    jak vysoký by měl být korpus po upečení? Mám ho asi 3 cm. Bude stačit 1cm na patro?

    Děkuji

    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, dobrý den, pokud použijete formu o průměru 23 cm je korpus cca 6-7 cm vysoký. Nepoužila jste větší formu?

      Vymazat
  47. Použila jsem formu o průměru 26cm , ale použila jsem 7 vajíček a více mouky i cukru...asi bude nutno upéct ještě jeden díl s poloviční dávky, ať mám 3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak proto máte korpus nižší :) pokud máte formu 26 cm je potřeba upećt z 1,5 dávky, tj. 9 vajec. Když dopečete tu pulku, bude to akorát :) a bude potřeba navýšit i množství krému :)

      Vymazat
  48. Dobry den, chci upect dort, jenze my doma vahu nemame, kolik je gramu hrnku? slo by to takhle nahradit vahou? nevite? predem dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tohle není zrovna recept moc vhodný na hrnkové odměrky, u nich není taková přesnost :) každá surovina v přepočtu na hrnek váží jinak. Hrnek o objemu 240 ml je 200 g cukru krupice, ale mouky jen cca 120-130 g ....

      Vymazat
  49. Dobry den, mohu se zeptat, jak dlouho dort vydrzi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trvanlivost dortu je min. 2-3 dny, v závislosti na použitém ovoci a způsobu skladování.

      Vymazat
  50. Dobrý večer,chci se zeptat kolik celkem ovoce v kompotu (kolik asi plechovek)je zde použito? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      záleží, kolik ovoce chcete dát, odhadem bych to viděla na dvě menší nebo jednu velkou plechovku :)

      Vymazat