sobota 4. ledna 2014

Kakaová roláda se smetanovým mascarpone

Možná bych ji mohla nazvat babiččina roláda. Ne snad proto, že jsem recept zdědila po babičce, ale protože jsem ji upekla speciálně pro ni. Požadavek zněl jasně, "hnědá" roláda se šlehačkou. Babička ráda sleduje televizní pořady o vaření a na mě pak je, měnit její přaní v realitu. Přemlouvat mě ale rozhodně nemusela, jsem ráda, když mohu upéct cokoliv. 



Sáhla jsem po osvědčeném receptu na piškotovou roládu, která nepraská a stáčí se za studena, recept mám z mé oblíbené knihy Cukrářka od Pavlíny Berzsiové. Náplň jsem musela ale trochu promyslet, samotná šlehačka nedrží moc dlouho tvar a jak znám naši babi, roládu bude jíst celý týden. Krém tedy musí něco vydržet. Osobně nejsem velkým zastáncem různých ztužovačů a želatiny, takže volba padla jednoznačně na mascarpone. 



Na roládu budete potřebovat:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
2 lžíce kakaa (20 g)
vanilkový cukr

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.



Mezitím si připravíme náplň:
250 g mascarpone
2 až 3 lžíce moučkového cukru
1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru
200 g šlehačky min. 33% (doporučuji použít čerstvou)

Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a ručně promíchejte. Poté vyšlehejte pomocí elektrického šlehače na hustý krém. Je potřeba šlehat pomalu na nízkou rychlost. Trvá to pár minut. Nesnažte se to urychlit, krém byste mohli přešlehat.
Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, případně můžete ozdobit šlehačkou a ovocem.



Můj tip: roláda je vynikající pokud přímo do rolády zatočíte 2 - 3 celé banány nebo jiné čerstvé ovoce (jahody, maliny).

Abych nezapomněla, babičce roláda moc chutnala.

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

10 komentářů:

  1. Vypadá úžasně a věřím, že stejně i chutná. Hledala jsem recept na roládu se šlehačkou + mascarpone, má příbuzná ji dělala na rodinnou oslavu z amarantové mouky (máme v rodině pár celiaků, já mezi nimi), amarantová mouka má jakoby ořechovou chuť, po roládě se jen zaprášilo, věřím, že i tato babiččina rychle zmizela :-) Zkusím Váš recept v bezlepkové variaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :o) také občas peču pro příbuzné bezlepkově. Do kakaového korpusu dávám místo mouky kakaový pudingový prášek, kakao a mleté loupané mandle, chuťově je vynikající a krásně nadýchaný. Dejte vědět, jak se roláda povedla :o)) bezlepkových variant není nikdy dost.

      Vymazat
  2. Díky moc za recept, roláda byla výtečná! A ten krém boží!! :) Neodolal dokonce ani děda, který sladký nesmí. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, děkuji, jsem moc ráda, že Vám roláda přišla k chuti :))

      Vymazat
  3. Roláda je úžasná a ten krém taky nemá chybu. Jedním slovem byla vynikající a měla velký úspěch.) Určitě ji udělám znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jsem moc ráda, že roláda chutnala :)

      Vymazat
  4. Zdravim...prosim-kdyz ji udelam dnes v utery vecer,vydrzi do ctvrtka krem?dekujiii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud bude krém dostatečně vyšlehaný, měl by bez problému vydržet :) pokud chcete mít jistotu, použijte smetanu s vyšším podílem tuku, např. Kunín 40%.

      Vymazat
  5. Zdravím Míšo, mohla bych místo mascarpone použít smetanový sýr(Philadelphia nebo Lidl Goldesa)? Díky za odpověď. Jinak jste úžasná😎 už jsem od vás toho delala tolik a vždy (nechci psát vynikající) těžký luxus. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zdravím a moc děkuji :)) ano, klidně můžete, chuť bude sice trošku jiná, ale určitě ne špatná :)

      Vymazat